اگه اسم چین بیاد، خیلیا سریع یاد غذای چینی میافتن! همون غذاهایی که با چاپاستیک (چوب غذاخوری) خورده میشن، بوهاشون خاصه و ظاهرشونم رنگارنگه. اما غذاهای چینی فقط یه سری غذا عجیبغریب نیستن؛ پشت هر لقمهشون یه داستان، یه فرهنگ و حتی یه بخش از زبان چینی خوابیده.
اگه دنبال اینی که بدونی غذاهای معروف چینی چیا هستن و چی باعث شده انقدر متفاوت و خاص باشن، بیا با هم یه سفر خوشمزه به دل چین داشته باشیم!
چرا غذاهای چینی خاصان؟
اول از همه باید بدونی که چین کشوری خیلی بزرگه. یعنی هر منطقهش یه سبک غذاپزی داره. مثلاً شمال چین غذاها بیشتر نونیان، جنوبش بیشتر برنجی. تو شرق طعمها شیرینتره، غربش تند و آتیشی!
غذاهای چینی معمولاً از مواد تازه، سبزیجات رنگارنگ، سس سویا، سرکه برنج، زنجبیل و سیر درست میشن. تو خیلی از غذاها گوشت خوک، مرغ، گاو و حتی اردک استفاده میشه. البته غذاهای گیاهی خوشمزه هم دارن که اصلاً کم نیستن!
معروفترین غذاهای چینی که باید بشناسی
۱. اردک پکنی (Peking Duck)
اگه بری پکن و اردک پکنی نخوری، انگار اصلاً نرفتی! این غذا پوست ترد و گوشت نرم داره. با سس مخصوص و پیازچه و نون نازک میپیچنش و میخورن. خیلی مجلسیه و واسه مهمونیای خاص سرو میشه.
۲. دامپلینگ (饺子 - Jiǎozi)
دامپلینگ یکی از غذاهای سنتی چینه، مخصوصاً برای سال نو. یه جور پیراشکیه که داخلش گوشت، سبزی، میگو یا ترکیبی از اینا میریزن. بخارپز یا سرخکرده هم خورده میشه. دامپلینگها یه بخش مهم از فرهنگ و حتی زبان چینی هستن، چون اسمشون با واژه "ثروت" همصداست.
۳. چاو میِن (炒面 - Chow Mein)
یه جور نودل سرخکردهست که با سبزیجات و گوشت یا میگو درست میشه. راحت، خوشمزه و پرطرفداره. چاو میِن تو خیلی از رستورانای چینی دنیا پیدا میشه.
۴. کونگپائو چیکن (宫保鸡丁)
این غذای معروف با تکههای مرغ، بادومزمینی، فلفل خشک و سس مخصوص درست میشه. طعمش تند و شیرینه و اصالتش مال منطقه سیچوانه.
۵. سوپ وانتان (Wonton Soup)
یه سوپ سبک و خوشمزهست که توش دامپلینگهای کوچیک با گوشت یا میگو هست. برای روزای سرد یا وقتی سرما خوردی خیلی میچسبه.
ربط غذاها با زبان چینی
جالبه بدونی که تو زبان چینی، غذاها فقط خوراکی نیستن؛ پر از معنی و فرهنگن. مثلاً:
کلمه 饺子 (jiǎozi) که گفتیم، شبیه واژهی "ثروت" شنیده میشه، برای همین تو جشنها زیاد میخورنش.
ماهی (鱼 - yú) هم زیاد سر سفره هست چون با کلمهی "فراوانی" (余) همصداست.
حتی نودل بلند نشونهی عمر دراز حساب میشه! واسه تولدها نودل بلند سرو میکنن چون کسی که کوتاهش کنه، یعنی عمرشو کوتاه کرده!
اینا نشون میده که اگه بخوای زبان چینی رو یاد بگیری، یه آشنایی با غذاها خیلی میتونه کمکت کنه تا کلمات و فرهنگش راحتتر تو ذهنت بشینه.
غذاهای خیابونی چینی
تو شهرای چین، پر از دکهها و غرفههایی هست که غذاهای خیابونی خوشمزه میفروشن. مثلاً:
سیخای گوشت گریلشده
نان بخارپز (Baozi)
تخممرغ چایدار
نودلهای فوری خوشمزه
اگه یه روز بری چین و تو خیابونای پکن یا چنگدو قدم بزنی، این غذاها رو با بوی خاصشون خیلی راحت پیدا میکنی.
آیا غذاهای چینی سالمان؟
تو حالت سنتی، آره! غذاهای چینی بر پایهی تعادل طراحی شدن. مثلاً تعادل بین یین و یانگ، سرد و گرم، سبک و سنگین. خیلی سبزی دارن، بیشتر بخارپز یا سرخشده با روغن کم هستن. البته فستفود چینی هم هست که مثل همه جا میتونه چاقکننده باشه.